Cautare
Cuvantul Presedintelui
Cred în produsele tradiționale!

 

Pornind chiar de la definiția produsului tradițional am ajuns la convingerea că una dintre cele mai onorabile sarcini ale noastre, ale celor care reprezentăm autoritățile locale, este să sprijinim inițiativa a genților economici și să promovăm producerea și desfacerea produselor tradiționale.

 

Organizarea unui Festival Internațional al pălincii la Satu Mare ne onorează, dar ne și obligă să facem mai mult decât până acum.

 

Acest eveniment ne oferă prilejul să intensificăm promovarea produselor tradiționale, implicit prin sprijinirea agroturismului și activităților economice durabile și sustenabile. Îi avem în vedere aici cu pre cădere pe agenții economici axați pe producerea produselor tradiționale care ar putea asigura locuri de muncă, în același timp contribuind la integrarea identității locale în imensa diversitate a culturii europene tradiționale.

 

La nivel european consumul produselor tradiționale se estimează la 30-40%, fără a lua în calcul consumul local. În ceea ce privește Ro mânia, nu avem date foarte precise, însă trebuie să recunoaștem că suntem rămași în urmă, cu toate că stăm pe un adevărat tezaur gastronomic. Acest adevărat tezaur neutilizat la valoarea lui, împreună cu cel artistic și folcloric, trebuie să-l integrăm în diversitatea culturală europeană.

 

Există pe plan mondial o puternică tendință de consum a produselor tradiționale denumite pe bună dreptate "naturale" sau "ecologice".

 

Produsele tradiționale sătmărene alături de cele din județele învecinate, din România în general, constituie nu doar o contraofertă la produsele tradiționale din alte țări, ci sunt chemate să se alinieze și să contribuie la diversitatea pieței europene.

 

A oferi cuiva un pahar de pălincă este un simbol al ospitalității, este un mod de a-ți arăta prietenia, disponibilitatea la dialog. Un pahar de palincă parafează o înțelegere verbală de neîncălcat, un gest nobil care a "legiferat" de-a lungul timpului dialogul multicultural dintre români, maghiari, germani, ucraineni.

 

Alături de noi îi invităm să se înscrie în stirpea nobilă a băutorilor de pălincă", pe toți cei ce ne-au vizitat, ne vizitează sau ne vor vizita județul.

Merită să devină adevărați "cavaleri ai pălincii" toți cei ce nu doar respectă tradițiile, ci și încearcă să le reînvie.

 

Pataki Csaba

Președintele Consiliului Județean Satu Mare

 


|
|
|
|
|
|